Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Maccabi

KSC Maccabi Antwerpen

  

Maccabi Antwerpen. Toen ik de naam voor het eerst hoorde was mijn interesse meteen gewekt. Maccabi, dat is toch een naam die ik vooral ken uit het Isralische voetbal. De link was dus snel gelegd, Maccabi Antwerpen was de club voor de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Een Joodse gemeenschap die nog steeds erg groot is in Antwerpen. Buiten Londen zelfs de grootste van Europa. Maar liefst 20.000 van deze Joden zijn orthodox en behoren tot de conservatieve chassidische stroming, vaak herkenbaar aan hun opvallende uiterlijk. Een film die het beeld van deze gemeenschap goed weergeeft is Left Luggage, met Jeroen Crabb in de hoofdrol. De Antwerpse Joden worden vaak gelink aan de diamanthandel, maar de meeste zijn daar niet meer in actief en zijn vaak arm. De meer seculiere Joden wonen daarom ook niet meer in de Joodse wijk en verhuizen naar andere Antwerpse gebieden. Dit zorgt ervoor dat de Antwerpse wijk steeds meer een bastion wordt van de orthodoxen en zowat een wereld op zich is, met eigen scholen, winkels en andere voorzieningen. Vandaar dat het ook niet gek is dat er een eigen Joodse club is.

 

Om de naam van de club te verklaren maken we even een uitstapje naar Isral. Daar lijken zowat alle clubs te beginnen met 3 namen: Hapoel, Beitar en Maccabi (Hakoah komt ook zo nu en dan voor en betekent de kracht). Alle drie staan ze voor een verschillende politieke stroming in het toch al zo politieke Isral. Clubs die met Hapoel beginnen zijn links. Hapoel betekent arbeider waardoor de link snel gelegd is. De clubs met Hapoel als beginnaam hebben ook vaak rode shirts en socialistische symbolen in hun logo. Ze trekken vaak leden  van de Arbeiderspartij, vakbondslieden, Kibboetsbewoners en de Arabische inwoners van Isral. Ook zijn de fans voornamelijk Ashkenazim (Joden van Europese komaf). De Hapoel-clubs hebben ook vaak Arabische Isralirs onder contract staan, aangezien ze bij de andere clubs vaak niet zo geliefd zijn en dan met name bij de Beitar-clubs niet.

 

Beitar is namelijk de naam van een ultra-rechtse organisatie in Isral en zo ook de clubs. De bekendste is Beitar Jerusalem, een club met een extreem-rechtse aanhang. Vorig jaar was er sprake van dat er misschien een Arabische Isralir naar Beitar zou komen, maar dat hielden de fans tegen. Opvallend eigenlijk, want de meeste Beitar-fans zijn Mizrahi, Joden die oorspronkelijk uit Arabische landen komen. Maar misschien is juist daarom die haat tegen Arabieren zo groot. Bij Beitar-clubs zijn ook vaak liederen te horen die voor het behoud van de Palestijnse gebieden zijn. De Beitar-clubs zijn de club van de armere mensen, de kolonisten en de nationalisten.

 

Als laatste zijn er dan de Maccabi-clubs in Isral. Maccabi-clubs zijn niet links en niet rechts. Het zijn de clubs van het establishment. Vaak zijn het wat sjiekere clubs, waardoor ze toch een rivaliteit hebben met de volkerse Hapoels. Maccabi is, net zoals Beitar, een politieke organisatie. De organisatie (opgericht in 1895) was er sterk op gericht om het Joodse cultuurgoed levend te houden en dat uitte zich onder andere in de Maccabi Games, een soort Olympische Spelen voor Joden. Ook veel clubs buiten Isral namen de naam Maccabi aan. Zo zijn er Maccabi Vienna, Maccabi Australia, Maccabi Los Angeles, Maccabi Paris en Maccabi Antwerpen.

 

Maccabi Antwerpen is in 1920 opgericht als een omnisportvereniging, net zoals bijna alle Maccabi-clubs. Hoewel Maccabi tennis en Maccabi atletiek me ook erg interessant lijken richt ik me met name op de voetbaltak. In 1923 werd deze voetbaltak ingeschreven bij de bond en kreeg het stamnummer 201 en is daarmee de 92e oudste club die nog actief is. In de provincie Antwerpen behoort het zelfs tot de 10 oudste clubs. Een echte traditievereniging dus. In de jaren-60 en 70 had de club zijn hoogtijdagen. Het werd een vaste 3e klasser en in 1969 eindigde de club op de 2e plek, met hetzelfde puntenaantal als kampioen Racing Mechelen. Het doelsaldo van Maccabi Antwerpen was stukken beter, maar in Belgi kijkt men eerst naar het aantal gewonnen wedstrijden en dat was 18-17 in het voordeel van Racing Mechelen. Dichterbij zou de club nooit meer bij de 2e Klasse komen. Langzaamaan zakte de club weer weg en in 1986 was de club in de laagste Provinciale klasse beland en had het geen cent meer te maken. Een herstructurering maakte de club weer gezond en langzaamaan klom de club weer op tot de 2e Provinciale, waar het vandaag de dag uitkomt. Er is veel veranderd aan het terrein, maar de oude hoofdtribune is nog een stille getuige van de gloriedagen van de club.

Geschreven door: Sir Stanley Matthews

Ingang van het Maccabi stadion. Het bord is niet meer (bron: Fons Schoenmakers)

Tegenwoordig is de ingang niet meer dan een deur en is de kassa dichtgespijkerd

Hier de kassa zelf; afgesloten en volgestopt met rommel

Het pronkjuweel van Maccabi: de oude, houten hoofdtribune

Het plakaat ter ere van de oud-voorzitter van de club

De hoofdtribune van dichtbij gezien

Op de tribune zelf mooie, blauwe bankjes van hout

Ook de trappen zijn van hout gemaakt

De spelerstunnel

Op de tribune rook je gewoon de nostalgie

Achter de goal is de haven al zichtbaar

De club had ook nog een kantine

De club had ook floodlights. Niet echt heel bijzondere dingen


 

 

Create a Free Website

2005AllRightsReserved.