Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Lyra

Het verslag

       

 

TSV Lyra v Berchem Sport: twee ex-grootmachten in Vierde klasse

 

Lyra en Berchem Sport, twee voormalige grootheden die zo diep zijn weggezakt dat zelfs speleologen ze niet meer kunnen terugvinden. Beide clubs hebben een duidelijke stempel hebben gedrukt op de geschiedenis, maar zijn tegenwoordig verworden tot clubs in de marge. Lyra speelde in 1935 nog een bekerfinale (met 3-2 verloren van Daring Brussel) en heeft diverse jaren in eerste klasse gespeeld. Berchem Sport heeft zelfs een nog grotere historie met 3 vice-kampioenschappen in eerste klasse. Lyra kwam in 1953 voor het laatst uit in de hoogste klasse, terwijl het voor Berchem veel recenter is dat ze nog eens in de Belgische voetbalwalhalla uitkwamen. 1987 was het jaar dat de geelzwarten zich voor het mengden met de elite. Fusies, faillissementen en Armeense juweliers zorgden er echter voor dat de club nu staan waar ze staan: de Vierde klasse B. Wel de meest aantrekkelijke der vierde klassen, want het stikt er van de ex-eerste klassers. Buiten Berchem Sport en Lyra, spelen ook Rupel-Boom, Racing Gent-Zeehaven, Tubantia Borgerhout en Uccle Sport in de divisie. Aan ervaring op het hoogste niveau dus geen gebrek.

 

Beide clubs behoorden voordat de competitie begon bij de favorieten, samen met Rupel-Boom. Vooral Berchem investeerde flink, want die club wilde zijn 100-jarig jubileum opluisteren met een titel. Tot nu toe pakte het niet echt goed uit, want waar Lyra slechts meedraait in de middenmoot staat Berchem zelfs bij de onderste clubs. Deze wedstrijd was dus al snel van groot belang om de aansluiting met de subtop niet te verliezen. Voor mij was het een tegenvaller dat Papa Sanou niet meespeelde. Dat was ook al de vorige keer het geval, zodat ik onze held van Spartak nog niet voor Berchem heb zien spelen. Het is ook jammer dat Lyra tv-presentator Filip Joos niet meer onder contract heeft. Dat had de wedstrijd toch net iets extras gegeven. Nu moesten we het doen met een staartmans bij Berchem en voormalig supertalent Stijn Janssens bij Lyra. Iets minder op papier, maar misschien wel even vermakelijk dan wanneer Papa en Joos hadden gespeeld.

 

We kwamen al vroeg aan bij de Mechelse Poort. Voor ons was het geen onbekend terrein, want toen we twee jaar geleden een bezoek brachten aan Lierse SK, in het kader van de eindronde, had ik al wat fotos geschoten. Het stadion was dus geen verrassing meer. Toch was het weer genieten toen we binnenkwamen. Zowel de grote terrace achter de goal, als die geweldige, Engelse hoofdtribune blijven een genot om te zien. Het blijft ook zonde dat er aan de lange zijde aan de andere kant geen tribune staat en dat er achter de andere goal een vissenkom aka skyboxentribune is gebouwd. Positief aan die tribune was wel dat er een goed restaurant zat. Deze dag mocht je er voor 40 euro plaatsnemen en daarbij kreeg je een geweldig menu bestaande uit Madrileense Room met Ballekes, Gemarineerde Kipfilet met Roomsaus en Aardappelkroketten, een Dame Blanche en Koffie. Het water liep ons in de mond, maar we besloten toch om op de terrace te gaan staan. Daar had je nu eenmaal het beste zicht op het veld en die schitterende hoofdtribune.

 

Tijdens de warming-up zagen we al dat de keeper van Lyra van een goed niveau was. Hij pakte er lastige ballen en had de uitstraling van een winnaar. Bij Berchem Sport waren ze een wazige warming-up aan het doen, waarbij iedereen door elkaar aan het rennen was. Als je op basis hiervan een voorspelling moest doen was het duidelijk dat Lyra deze wedstrijd zou gaan winnen. Terwijl de spelers weer verdwenen en opkwamen, waren de Berchem-fan bezig met een tifoactie. Het gevolg was dat de hele hoofdtribune blauw stond van de rook. SJ en ik prezen onszelf gelukkig dat we daar niet stonden. Wij hadden echter weer last van een raar mannetje in een Bayer Leverkusen trainingspak die zich verdacht ophield bij ons. Gelukkig bleef het daarbij en begon hij geen rare dingen te doen. Sowieso was het Lyrapubliek wel excentriek. Veel rare mannetjes en de harde kern bestond uit kinderen van 7 jaar. Niet echt iets om bang van te worden als Berchemspeler zijnde.

 

Terwijl de mensen op de hoofdtribune nog hun longen uit het lijf aan het hoesten waren, was de wedstrijd begonnen. Het begon heel leuk, met twee grote kansen aan beide kanten. We hoopten erop dat het in dit tempo zou blijven gaan. Toen het ook nog eens 1-0 voor Lyra werd (al naar zes minuten) kon het wel eens een heel erg leuke middag worden. Helaas bleek dit doelpunt er juist voor te zorgen dat de wedstrijd wat minder werd. Berchem Sport begon ineens heel angstig te spelen en ging met een achterstand achterover leunen. Onbegrijpelijk en het was dan ook niet meer dan terecht dat Lyra net na een half uurtje spelen op 2-0 kwam. Dit bleef het tot de rust en de bijna duizend toeschouwers ging rusten met het idee dat de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. Dit bleek ook zo te zijn. Ook in de tweede helft was Lyra een stuk beter en de 3-0 zat er eerder in dan de 2-1. Berchem scoorde nog wel een keer, maar die werd afgekeurd doordat er een overtreding aan vooraf ging. Lyra won uiteindelijk vrij simpel, zonder zelf echt goed te voetballen. Voor Berchem Sport vrees ik dit seizoen. Die zijn, als ze zo blijven spelen, geen kandidaat voor de eindronde laat staan het kampioenschap.

 

Geschreven voor: Sir Stanley MatthewsDe foto's

Het Lyra caf, waar deze fans zich verzamelen voor uitwedstrijden

In het steegje naast het caf kun je in het stadion komen

Een van de vroegere kassa's, die nu afgesloten is

De poort die toegang verschaft tot Stadion Lyra, een alleraardigst stadion

Het affiche van vandaag. Waarschijnlijk d publiektrekker van dit jaar

Het gesponsorde scorebord van Lyra

Een stand die slechts bestaat uit reclameborden en wat staanplaatsen

Zoals zoveel in Belgi ook hier een stand met alleen skyboxen

Het zijn er wel kenners getuige het Willem II vaantje

De oude trap naar de terrace. Nu in ongebruik geraakt.

Heel gevaarlijk daarboven. Daarom is het dus voortaan verboden hier op te gaan.

En hier is ie dan, de grote terrace van Lyra waar het ooit spookte

De terrace gezien van de overkant

De Engels aandoende hoofdtribune van Lyra. Sinds 1923 staat hij er al

De hoofdtribune van dichtbij

En nog eentje. Deze tribune ademt gewoon historie uit

De planten groeien ondertussen al door het dak heen

Een houten dak is ook altijd mooi

Hier zaten ooit grote namen op

Aan de zijkanten zijn nog enkele oude terraces te vinden

In de tribune een oude plaquette aan de baron die mede het stadion mogelijk maakte

Het chalet, waar flink gezopen werd voor, tijdens en na de wedstrijd

De tribune is geweldig, maar die reclames op het dak zijn helemaal genieten

De kleedkamers die achter de grote teracce liggen...

... waardoor wij de opkomst van de spelers goed konden zien

Tijdens het intrappen zagen we al dat de Lyra-keeper een erg goede keeper was

De tifosi van Berchem Sport zorgden voor een leuk sfeertje in Lier

De spelers stellen zich voor aan het publiek

De vlecht van Berchem krijgt een kans, maar hij kreeg hem niet langs de keeper van Lyra

De man in het Bayer Leverkusen trainingspak bijnaam bij Lyra: "De Gekste"

De eretribune blijft een plaatje als het erop staat

De harde kern van Lyra *ril, ril*


 

 

Create a Free Website

2005AllRightsReserved.